Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/a/9/9/boerengoed.com/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2854 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/a/9/9/boerengoed.com/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/a/9/9/boerengoed.com/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708 Over Kaas – Boer en Goed – Streekwinkel van het Groene Hart

Over Kaas

Wat is kaas?

Om verse melk langer houdbaar en steviger te maken, wordt al duizenden jaren kaas gemaakt. De boeren geven de kaas smaak. Zij kiezen de melksoort en verzorgen hun dieren met liefde en de juiste voeding. De melk wordt bereid met eeuwenoude familierecepten en kiezen zelf wat het beste is voor hun kaas.

Het proces van kaasmaken is simpel:

  • Verse melk wordt aangezuurd met zuursel
  • Door stremsel ‘stolt’ de melk: de wrongel wordt gesneden en het vocht (wei) afgevoerd
  • De wrongel wordt met een zeef uit de tobbe gehaald
  • De wrongel gaat in een kaasvat en het vocht (wei) wordt eruit geperst
  • De verse kaas gaat in een zout pekelbad
  • Tot slot wordt de kaas gecoat en in de rijperij neergelegd
  • De kaas wordt regelmatig gekeerd om rustig op smaak te komen

Iedere stap in het proces is van invloed op de smaak. En is op iedere boerderij anders. De beste van iedere boer hebben wij gekozen. Zodat je thuis geniet van het beste uit de buurt.

Europees beschermd

Boerenkaas is ‘GTS’: een Europees erkende Gegarandeerde Traditionele Specialiteit.

We kunnen met recht trots zijn op deze officiële erkenning van de Europese Unie. Kaas mag alleen Echte Boerenkaas heten als ze op de boerderij gemaakt is van verse, onverwarmde melk van eigen vee. Je kunt het herkennen aan de sticker op de kaas.
Kaas van de Boerderij wordt wel kort verwarmd. Lees meer over Boerderijzuivel.

Leidse met Sleutels heeft BOB: Beschermde Oorsprongs Benaming.

Niet iedereen mag Boeren Leidse met Sleutels maken! Slechts zeven boerderijen rondom Leiden mogen ‘de sleutels’ in de kaas drukken. Zo zetten zij de traditie uit de tijd van de VOC voort, om heerlijke magere kaas met komijn te maken. Een uniek product uit onze streek. Dat verdient een extra bedankje aan de boeren die deze eeuwenoude kaas nog steeds maken.

Zwanger

Zwanger? Gefeliciteerd! Kazen van verse melk kun je beter niet eten vanwege de listeria bacterie. Dat kan schadelijk zijn. Maar wist je dat deze bacterie in harde kazen na 14 weken is afgebroken? Alle boerenkazen ouder dan 4 maanden kun je dus gewoon eten. En dat zijn ze bij ons bijna allemaal. Bij ons keuze volop dus! Geniet van ook van onze gepasteuriseerde kazen ‘Du Coeur Vert’ zoals de Doruvael.

Vegetarisch / Vegan

Als vegetariër weet je waarschijnlijk al dat boerenkaas met dierlijk stremsel wordt gemaakt. Dit staat dicht bij de natuur en bij de eeuwenoude recepten die de boeren gebruiken.

Vanetka maakt zelfs heerlijke veganistische producten van gefermenteerde cashew.

Lactose-intolerantie

Heb je een lactose-intolerantie? Wist je dat veel mensen wel de ouderwetse boerenkaas kunnen eten? Lactose komt niet voor in boerenkaas. Tijdens de rijping op de boerderij wordt de lactose volledig afgebroken.

Gluten allergie

Last van gluten? Geen probleem. Op de boerderij wordt glutenvrij kaas gemaakt. En in de winkel hanteren wij een glutenvrij werkproces bij het snijden en verpakken van de kaas. Vraag ons als je wat wilt proeven: in plaats van de proef-bakjes snijden we graag op verzoek een stukje kaas om te proeven voor je af.

Koemelk allergie

Met een koemelkallergie kun je beter geen kaas eten. Voor sommigen is schapenkaas een alternatief.
Alle etiketten op onze kaas bevatten informatie over allergenen. Bij twijfel: vraag ons!

Alle etiketten op onze kaas bevatten informatie over allergenen. Bij twijfel: vraag het ons!